СТРУЧНА ЕКСКУРЗИЈА СМЕРА 

ТЕХНИЧАР ДИЗАЈНА ЕНТЕРИЈЕРА И ИНДУСТРИЈСКИХ ПРОИЗВОДА


Екскурзија је реализована у петак 26.02.2016. Предвиђена дестинација је била Београд, а циљ екскурзије је био посета уметничким галеријама и музејима. Екскурзија је изведена у сарадњи са Ученичким парламентом  и активом подручја рада Култура, уметност и јавно информисање.  Група је обухватала 44 ученика, од прве до четврте године, смера Техничар дизајна ентеријера и индустријских производа и 5 наставника. Организатори и вође пута су биле Марица Живановић Пољо и Данијела Сулавер.

Прва посета је била Музеју историје Југославије где су ученици и наставници видели изузетно значајну изложбу уметника руске авангарде, уз стручно вођење кустоса кроз изложбу. Изложба је обухватала дела из пет руских музеја, као и одређен број дела из Народног Музеја у Београду, који су део уметничке оставштине Љубомира Мицића.  Изложено је 117 радова познатих уметника: слике, цртежи, илустрације за књиге, скице костима за позориште и филм, порецелан са пропагандним порукама и идејни нацрти архитектонских здања. Међу најзначајнијим делима су графике Василија Кандинског, Александра Родченка, Ивана Кљуна, Александра Веснина и многих других. У оквиру комплекса Музеја ученици су посетили и Кућу цвећа, као и изложбу плаката Дизајн за нови свет, посвећену улози графичког дизајна у креирању главних обележја југословенске државе. Такође је посећена и изложба о соколском покрету у Југославији.

Након обиласка ових изложби, група је посетила Кућу легата у Кнез Михајловој улици и видела изложбу графика Салвадора Далија под називом Божанствени светови. Захваљујући изузетној кустоскињи и одлично опремљеној изложби, ученици и наставници су се упознали са више од 240 Далијевих најпознатијих графичких листова, међу којима су и дела из његових најобимнијих опуса- „Божанствена комедија“, „Далијеви коњи“, као и „Hommage a Leonardo da Vinci“. Изложба је имала специфичан едукативни карактер, а због саме технике ови радови заузимају посебно место у Далијевом стваралаштву.

Након тога група је посетила Музеј примењене уметности и изложбу "Мапирање идентитета, архитектура београда од 1919.-2015." која је посвећена архитектури Београда и може се доживети као својеврсно мапирање и означавање његове савремене архитектуре и архитектонске културе.

Изложено је преко 120 објеката на панелима и још толико у електронској форми, као и оригинални цртежи и макете антологијских примера модерне архитектуре. Посебан део изложбе посвећен је наменски снимљеним интервјуима са значајним архитектама који у интерактивној презентацији одговарају на питање – шта је архитектура?

Екскурзија је протекла по утврђеном плану, на задовољство ученика и наставника, и веома је битна за ученике уметничког смера јер им је пружена прилика да учествују у значајним културним дешавањима и раде на свом образовању и усавршавању.

Комплетна галерија фотографија је доступна на Facebook страници  

 

Марица Живановић Пољо

Данијела Сулавер


ЦЕНТАР ЗА КОНТИНУИРАНО ОБРАЗОВАЊЕ ОДРАСЛИХ

Контакт

 Телефон / Факс: 

034/300-871, 034/300-870

Адреса: 

Kосовска бр.8, 34000, Крагујевац

E-mail: 

tehnkg@ptt.rs