НА НЕДАВНО ОДРЖАНОМ 18. ДРЖАВНОМ ПРВЕНСТВУ ШКОЛА ПОДРУЧЈА РАДА ШУМАРСТВА И ОБРАДЕ ДРВЕТА КРАГУЈЕВАЧКА ДРУГА ТЕХНИЧКА ШКОЛА ОСВОЈИЛА ЗЛАТНУ МЕДАЉУ


Ове школске године, Техничка школа из Крушевца је у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Струковном заједницом школа подручја рада шумарство и обрада дрвета, организовала 18. републичко такмичење школа у подручју рада шумарство и обрада дрвета у периоду од 17 – 19. априла 2015. године. Учешће је узело дванаест школа са целе територије Републике Србије.

 Свечано отварање 18. републичког такмичења школа подручја рада шумарствои обрада дрвета је одржано у Техничкој школи у Крушевцу. Директорка школе је у уводној раченици поздравила уважене госте, поштоване колеге и све учеснике овог такмичења, пожелевши им пријатан боравак и добар успех у свим тачмичарским дисциплинама.

 Такмичење је обухватило све најатрактивније дисциплине овог подручја рада.

1. Технологија материјала

Такмичење из предмета технологија материјала састојало се из два дела и то: радни тест од двадесет питања и препознавање десет узорака дрвета, међу којим су се нашла и два узорка плочастих материјала. Из дисциплине технологија материјала, наш ученик другог разреда, профила техничар за обликовање намештаја и ентеријера, Ђорђе Петровић, (ментор наставник Ђорђо Гојић) освојио је прво место – златну медаљу.

2. Квиз – финална обрада дрвета

Такичење из финалне обраде дрвета одржано је у облику квиза и то на следећи начин: екипа сваке школе коју су чинила три члана је извлачила коверат са шест питања с три или четири понуђена одговора, а затим саопштила водитељу квиза број који се налази у коверти; водитељ је узео другу коверту са истим бројем и читао једно по једно питање, али не и понуђене одговоре. Свака екипа је имала један минут за размишљање и консултовање, а затим је неко из екипе саопштавао тачне одговоре.

Наша екипа, коју су представљала три ученика трећег разреда, профила техничар за обликовање намештаја и ентеријера: Софија Којић, Нина Милојевић и Милоје Шуљагић (ментор наставник Дарко Бугарчић) је освојила треће место-бронзану медаљу.

3. Техничко цртање-израда техничког цртежа

Такмичарски рад у техничком цртању је био заснован на изради техничког цртежа у ортогоналној пројекцији у одговарајућој размери предмета по избору жирија.Положај предмета при пројектовању одређивао је сваки такмичар по свом избору.Сваки ученик је могао да бира леви или десни октант по жељи, и цртеж се радио на хамеру формата А3 у оловци и временско ограниченом трајању од 45 мин.

Ученица другог разреда наше школе, профила техничар за обликовање намештаја и ентеријеа, Александра Вукић,( ментор наставник Нела Стефановић, Бојан Јевремовић и Иван Џарић) је заузела четврто место.

4. Израда столарског практичног рада

Практични рад столара састоји се у изради предмета који је представљен у облику скице са свим потребним димензијама.Предмет је израђен од буковог дрвета а све технолошке операције су урађене на машинама: равналица, дебљача, пререзивач, парач и бушилица,Време израде обратка је било ограничено на 30 мин.Другу техничку школу је представљао ученик трећег разреда, профила техничар за обликовање намештаја и ентеријера, Милоје Шуљагић и освојио је четврто место (ментор наставник Зоран Грујовић).

 5.Декоративна дендрологија и цвећарство

Такмичење из ове дисциплине се обављало из два дела и то:тест питања и пројектовани слајдови.Задатак је био да се одреди тачан назив врсте и да се напише тачан назив.У овом такмичењу је учествовала трећег разреда, профила пејзажне архитектуре, Бојана Матовић (ментор наставник Далида Деспотовић), и освојила је шесто место.

И на крају, када се сви резултати сумирају, ГЕНЕРАЛНИ ПОБЕДНИК 18. Државног првенства школа у подручју рада шумарство и обрада дрвета је ДРУГА ТЕХНИЧКА ШКОЛА из Крагујевца ( ПРВО МЕСТО, ЗЛАТНА МЕДАЉА).

Подршку и сву стручну помоћ на такмичењу нашим ученицима су пружили:Директор школе Драган Паунић, помоћник директора Ђорђо Гојић, ментор и наставници Далида Деспотовић, Дарко Бугарчић и Зоран Грујовић.

За екипне победнике овог такмичења, наставнике и ученике Друге техничке школе из Крагујевца, данас су Борис Ковачевић, члан Градског већа за ванпривредне делатности и Слађана Радосављевић, помоћник градоначелника за образовање и инвестиције у ванпривредним делатностима организовали свечани пријем.

"Овај успех је само један од показатеља да и поред тога што професори раде у изузетно тешким условима, они могу да сакупе снагу и да јако квалитетно раде са својим ученицима, и ово је успех на који је град Крагујевац веома поносан и надам се да ће и даље бити овако лепих повода за сусрете", рекао је Борис Ковачевић, члан већа за ванпривредне делатности.

Такмичење је одржано протеклог викенда у Крушевцу, где је учешће узело 12 школа из Србије.

По укупном броју освојених поена Друга техничка школа из Крагујевца иза себе је оставила вишеструке победнике претходних такмичења из Београда, Новог Сада,Ужица, Грделице, тако да је према речима једног од ментора проф. Ђорђа Гојића такмичење које ће бити одржано следеће године у Врању још већи изазов али и обавеза због постигнутих резултата ове године.

Пред нашим ученицима је предстојеће, 19. Републичко такмичење које ће се одржати у Врању, које ће бити већи изазов, што за ученике, тако и за наставнике, због обавеза према постигнутим овогодишњим резултатима.

 
ЦЕНТАР ЗА КОНТИНУИРАНО ОБРАЗОВАЊЕ ОДРАСЛИХ

Контакт

 Телефон / Факс: 

034/300-871, 034/300-870

Адреса: 

Kосовска бр.8, 34000, Крагујевац

E-mail: 

tehnkg@ptt.rs