Стручна екскурзија је реализована у петак 27.04.2018. године, а предвиђена дестинација је била Музеј савремене уметности у Београду. Екскурзија је изведена у сарадњи са активом подручја рада Култура, уметност и јавно информисање.  Група је обухватала 45 ученика, од прве до четврте године, смера Техничар дизајна ентеријера и индустријских производа и 7 наставника. Организатори и вође пута су били Марица Живановић Пољо, Дејан Илић и Слободан Стефановић.

Након што је десет година била затворена за јавност, реновирана зграда Музеја савремене уметности отворена је 20. октобра 2017. године .

Зграда Музеја савремене уметности дело је архитеката Ивана Антића и Иванке Распоповић и зидана је од 1960. до 1965. године. Здање је 2007. затворено за публику, тада је отпочела прва фаза реконструкције и адаптације. Музеј је након ових радова добио простор и опрему за излагање и презентовање уметничких дела у складу са светским музеолошким стандардима.

Kолекција музеја броји преко 8.000 дела и преставља јединствен приказ развоја уметничког стваралаштва 20. и 21. века на поменутим подручјима.

Наши ученици су били у прилици да виде нову поставку Музеја са преко 300 радова који су обележили период од почетка 20. века до данас, уз стручно вођење кустоскиње Музеја Александре Мирчић.

„Секвенце” су историјска изложба која укључује савремену уметност, чији је основни циљ да реафирмише збирке МСУ и понуди нов оквир за упознавање и разумевање уметности настале на овим просторима.

Након обиласка Музеја, група је посетила продајни центар ИКЕА, где су млади дизајнери могли да виде савремене тенденције у дизајну намештаја и употребних предмета, као и начине примене различитих материјала.

Екскурзија је протекла по утврђеном плану, на задовољство ученика и наставника. Поред великог доприноса едукацији ученика, ова посета је имала и значај и у смислу сарадње са Музејом савремене уметности.

 

Марица Живановић Пољо